Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
ReligionsLex
Opslagsværk med religiøse og livsfilosofiske begreber
Tidslinje
Religionernes og etikkens historie

Retssagen mod Luther

Eksempel på arbejdet med problemstillinger

Af Carsten Bo MortensenRigsdagen i Worms
I 1521 blev Martin Luther indkaldt til at møde foran den tysk-romerske kejser, Karl 5. Luther blev indkaldt på baggrund af de uroligheder, der fandt sted i det tyske rige og Nordeuropa som følge af reformationen. Det skete på Rigsdagen i Worms. En rigsdag var en slags retsmøde, hvor både kejseren og kirkens folk var tilstede. Til rigsdagen i den tyske by Worms blev Luther afkrævet at trække sin kritik af kirken og paven tilbage. Det nægtede Luther. © Scanpix/AKG-Images

I det følgende kan du læse om og træne arbejdet med at finde en selvvagt problemstilling til prøven i kristendomskundskab. Det er ikke sikkert, at din klasse bliver udtrukket til prøven, men det er godt at være forberedt på den situation. Så kan du og din gruppe arbejde hurtigere med problemstillinger, når og hvis det gælder.

Der er flere måder at finde en problemstilling på. Det er naturligvis altid en god ide at lave en brainstorm på de ting, I kommer til at tænke på inden for det emne eller tema, som I har trukket. Måske finder I derved en brugbar vinkel på emnet eller temaet til yderligere fordybelse og undersøgelse.

Målrettet søgning i tekster
En anden mulighed er at læse en eller flere tekster, hvor I bevidst søger efter en spændende vinkel på emnet eller temaet, som I gerne vil fordybe jer i.

I den forbindelse er tekster, som indeholder et klart synspunkt, ofte gode. Det kan være tekster, der fremsætter en påstand eller konstaterer noget. Denne påstand eller konstatering skulle gerne vække jeres nysgerrighed og kritiske sans.

Et eksempel kan være, at man i en avis kan læse en artikel eller et indlæg med overskriften: ”Scientology er en pengemaskine” eller ”Indfør aktiv dødshjælp i Danmark”. Den slags artikler eller indlæg findes oftest i avisens debatsektion.

Når I har fundet tekstens påstand eller konstatering, kan I efterfølgende nemt vende denne om til et spørgsmål. Det kan I gøre med formuleringer som:
  • ”Hvilken rolle spiller økonomi for en religion eller en religiøs bevægelse?”
  • ”Hvad er argumenterne for og imod aktiv dødshjælp i Danmark?”
Det gælder om at finde en problemstilling med "kød på". Spørgsmål, som kan besvares kort og entydigt, er ikke gode i denne sammenhæng. I stedet kan en god problemstilling altid belyses fra flere sider. 

Påstande og konstateringer om Martin Luther

Du og din gruppe har trukket emnet ”Reformationen”, som jeres lærer har undervist jer i tidligere på året. I har derfor en basisviden om reformationen samt om Martin Luthers liv og tanker. Alligevel har I lidt svært ved at finde ud af, hvilken problemstilling I vil vælge til prøven.

Forestil dig herefter, at du og din gruppe til en start har fundet de følgende to tekster: 
Læs begge artiklerne og find en eller flere påstande eller konstateringer om Luther.

Gå herefter videre med "Forberedelser" og "Selve retssagen".